Altonale Festival med syv danske navne blev opfattet som en livsbekræftende kommentar i en konfliktfyldt tid

– Jeg ville ønske, at danskerne ville lade tæpperne og puderne på gulvet ligge – og ville lade lyskæderne i loftet skinne videre, efter de er taget afsted.

Frank Howalt har næsten 30 år på bagen som pastor for den gamle danske Christiankirche i Hamburg-kvarteret Altona – og han var ægte begejstret for det præg det danske program satte på hans kirke fredag og lørdag i sidste uge.

Som de øvrige tilstedeværende dansede han begejstret med til musikken på det tæppeklædte kirkegulv – og ovenstående citat om udsmykningen var hans spontane besked til publikum allerede på åbningsdagen fredag – som kommentar til det arbejde Aarhus-spillestedet Turkis havde udført for at pynte kirkerummet op til at være en varm, indbydende ramme for de syv vidt forskellige danske navne, der blev præsenteret i kirken (som egentlig blev bygget til den gamle danske Kong Christian VI’s ære – men det er en anden sag).

Starten med Mikkel Dahl Knudsens Atlas forbandt israelsk, syrisk, kurdisk, rumænsk og ukrainsk kultur og instrumenter til et samlet organisk, lyttende hele – en klokkeklar musikalsk kommentar til dagens verdensorden, når man tænker på de konfliktzoner, de har oplevet i deres opvækst. Mens weekenden i øvrigt præsenterede finsk/dansk samarbejde med Mirja Klippel, souly-bluesy singersongwriting med Ginne Marker, improviseret folk med Tingo, svingende musikalsk verdensomrejse med AddisAbabaBand – og så de to virkeligt sprudlende party-toppere, mexicansk/colombianske Mambe & Danochilango og JJ Paulos tanzaniansk/danske popparty.

Foto: Frank Howalt lytter til Ginne Markers koncert

– Hvad er vores menighed og vores samlingspunkt? Jamen, oplevelser som dette er præcis vores samlingspunkt, sagde Frank Howalt. – For hvad er kirken – og hvem er kirken? Vi er nødt til at tage del i livet. Kirken er mere end gudstjenesten søndag kl. 10, og vi er nødt til at være åbne over for livet og ikke mure os inde. Der er jo intet, der bliver ødelagt – det gøres med respekt fra både publikum og arrangører.  Denne kirke har en menighed på 5000 mennesker, og vi vil gerne give rum til flest muligt.

Som Altonale Festivalens kunstneriske leder, Gerhard Fiedler påpegede, passede det diverse danske program og musikalske udtryk godt til festivalens tema ”Liberty” – et tema som blev offentliggjort sidste år, men som er blevet yderligere aktualiseret af blandt andet krigen i Ukraine: – Grundlinjen er behovet for tankefrihed – og ytringsfrihed. I den kaotiske verden vi lever i øjeblikket, er det godt at få oplevelser som dette, der kan bekræfte os i de holdninger, sagde Gerhard Fiedler.

Den danske deltagelse på Altonale festivalen er dels et resultatet af den venskabsaftale Aarhus Kommune har med festivalen, hvor spillestedet Turkis har kurateret musikken og stået for udsmykningen, mens genreorganisationerne ROSA og Tempi har stået for produktionen. NEUSTART-initiativet mellem tysk og dansk musikbranche har været den økonomiske grundpille.

Nu skal samarbejdet evalueres, men det er ikke forkert at hævde, at der er interesse for fortsættelse og videreudvikling fra begge sider. 

(Foto: Musiker JJPaulo)
(Foto: Pastor Frank Howalt og Festivalleder Heike Gronholz)