– Det er total nødvendigt for os at være med her. Det er en kickstart. Du kommer ud og viser dine kvaliteter, og du får set netværket i øjnene efter flere års zoom-møder, siger Mik Christensen om onsdagens NEUSTART-event med den tyske branche på spillestedet Badenhaus i Berlin: 

– Branchen trænger simpelthen til at få nogle succeshistorier igen, som den kan arbejde videre med efter den lange pause. Så vores partnere kan se, at vi har planer, og at vi udvikler os og holder os relevante. 

Mik Christensen havde rent faktisk en succeshistorie på hånden i Berlin: I corona-fraværet af manager Thomas Bredahl fra Heartbeat var det labelboss fra Mermaid, Mik Christensen, der styrede tømmerne. Så efter Lydmors intense og intime optræden for gæsterne på Badenhaus fik han hurtigt manøvreret Lydmor til RadioEins-studierne, hvor hun – i to aftensessioner foran et inviteret publikum – spillede numre fra sit kommende album og blev interviewet.

Til forskel fra tidligere køres den internationale strategi omkring Lydmors kommende og akustiske album fra Danmark.

– I denne omgang går vi ikke efter – og er derfor heller ikke afhængig af – den store internationale partner. Vi forsøger at styre og planlægge kampagnerne selv. Vi sætter vores eget hold – f.eks. med radiopluggere og PR-firmaer – og håber dermed at sikre timing og drive. Med så tæt styring ved man, at tingene bliver gjort. Og nok så vigtigt beholder man også rettighederne til musikken. Men det kræver også en masse arbejde og de helt rigtige kontakter for at det lykkes. Derfor er et arrangement som dette så vigtigt – sindssygt vigtigt, siger Mik Christensen.

”Det er lettere at løse ens egne problemer, når man hører andres erfaringer”

– Det er fantastisk at mødes eye to eye, og især vigtigt at tale med hinanden efter så lang en pause som corona har skabt. For det ér altså lettere at løse problemer, når man hører om andres erfaringer….

Miriam Rossius er leder af PR og presseafdelingen ved Rudolfstadt Festivalen, der er Tysklands største event for world-folk-roots-musikken, og hun er ikke i tvivl om værdien af et arrangement som NEUSTART:

– Vores festival løber af stablen om få uger, så jeg er her selvfølgelig ikke for at finde flere navne til i år – jeg er her for at få nye og vedligeholde bestående long term relations. Og for at høre om vores kollegers idéer og løsninger – det er inspirerende og noget, vi alle trænger til.

Efter aflysninger i både 2020 og ’21 er Rudolfstadt klar til at tage imod 25.000 tilskuere dagligt i dagene 7. – 10. juli, men det er en såret kæmpe, der har rejst sig. Aflysningerne har kostet organisationen på alle leder, både når det gælder teknisk personale og frivillige har man været i underskud, og festivalen har nølende og med bange anelser måttet skrue billetprisen noget opad. Men Miriam Rossius kan lettet konstatere, at salget trods alt er gået som håbet.

– Et event som NEUSTART er meget velegnet. Ikke den eneste løsning, men en af mange. Networkingen er god, atmosfæren har været dejligt afslappet. Og ja, jeg har helt klart også fået nye kontakter i dag, som kan bruges fremadrettet -–ud over erfaringer om, hvordan vi alle kommer videre.

”Vi er nødt til at have en fortælling og et budskab andre får lyst til at fortælle videre”

– Musik kan noget andet end lange rækker af fakta om Danmark kan. Musik og kultur er et absolut nødvendigt supplement til fortællingen om Danmark. Med mange nuancer og forskelligheder – og en anden synlighed og appel. I det hele taget en bredere fortælling. Bare se forskelligheden i de navne, der præsenteres her i dag.

Birgitte Tovborg Jensen er Projektleder for Kultur & Public Diplomacy ved Den Kgl. Danske Ambassade i Berlin, som har været en aktiv part i hele NEUSTART-planlægningen, der har til formål at reetablere samarbejdet mellem dansk og tysk musikliv oven på corona.

Brugen af musik og kultur er ikke ny for ambassaden og Birgitte Tovborg Jensen, der også under corona var involveret i online musikarrangementer m.v. med målsætningen om at præsentere musik med indholdsmæssig og artistisk tyngde. Tit i fællesskab med de øvrige nordiske ambassader.

– Jeg synes, vi står på et godt niveau i vores præsentationer – og programmet i dag prøver på en meget fin måde nye ting af. Men man er også nødt til at fortælle nye historier hele tiden. Det er ikke nok at postulere, at vi er et nysgerrigt og kreativt folkefærd. Vi skal også vise det – gennem nye vinkler. Så målsætningen med arrangementer som dette er ikke at fortælle, hvor fantastiske vi er  – men at inspirere, og præsentere et indhold, som andre kan bruge og finde videre relevans i, siger Birgitte Tovborg Jensen, der har arbejdet med området gennem snart ti år.

– Vi skal simpelthen åbne døre op og gå i dialog. Og så skal vi fortsætte indsatsen, for det tager rigtigt lang tid at bygge op, fortæller Birgitte Tovborg Jensen og lader forstå, at ambassaden gerne er aktiv spiller i forhold til kommende initiativer. 

“Jeg er jagt efter det nysgerrige og usignede”

For Tim Joppien var det dansk-tyske event en af mange byggeklodser, som han bruger til at høste erfaring og skabe kontakter under den kombinerede seminar- og musikbegivenhed Most Wanted Music, som han står i spidsen for på musiksiden. 

Berlin har stået i skyggen af Reeperbahn Festivalen i Hamborg siden 2011, hvor det gamle tyske brancheevent Popkomm blev overhalet og crashede efter flere års halten. Men med support fra Berlins bystyre går ambitionerne i retning af en ny begivenhed i den tyske hovedstad. Ikke en Berlin-kopi af voluminøse Reeperbahn – men et event med et mere sociokulturelt seminarprogram, og så bands fra vækstlaget under de etablerede navne. Dels i samarbejde med de forskellige tyske regioner – dels med besøg fra nabolandene:

– Ja, også gerne Danmark. Vi vil lave en festival for både publikum og branche, hvor det ikke er navnene, men nysgerrigheden, der driver interessen. De, der er sultne efter at mærke den musik, der er ved at spire op; usignede navne (i forhold til det tyske marked, red.), morgendagens navne, morgendagens udtryk, potentielle acts med musik der fanger dig, forklarer Tim Joppien, der er ansat af Berlin Music Commission til denne opgave samt organisationens internationale samarbejde.

Som event har Most Wanted Music flere år på bagen, men – bl.a. pga corona – er musikdelen først for alvor ved at blive integreret nu. Næste festival afholdes 8.- 10. november i det på tre venues i Kulturbrauerei Berlins samt på nærliggende scener. Tim Joppien ser festivalen som en slags eksamen og et afgørende år:

– Vel er Hamburg en stor musikscene, men det er Berlin også. Vi er en meltingpot af stilarter, inspirationer og meget forskellige miljøer. Og vi er en magnet for mange internationale musikere. Jeg tror og håber på, der er en masse med samme behov som mig; som glædes over og tiltrækkes af at opleve. Vi har behov for vores egen showcase-festival, siger Tim Joppien, der nød NEUSTART-eventet fordi det gav mulighed for dybere samtaler og networking på mere ”end de sædvanlige to minutter”.

Et vigtigt link for ham til den danske scene kan meget vel være skabt.

(Fotos af koncerter med Lydmor, Goss og Dopha)