Artisterne, der skal skabe stedsspecifikke værker i Domen på Piper 2 på Aarhus Ø, er udvalgt. I løbet af hele Festugen vil man kunne opleve lydværkerne i Domen og i en unik live-performance lørdag 3. september

De udvalgte kunstnere er henholdsvis danske Mathilde Pedersen med kunstnernavnet Moa Sol, og schweiziske Marlijn Karsten. Begge er de lydkunstnere og udtrykker sig på hver sin måde. De deler en interesse for naturen, og de lyde, den afføder – både de naturligt generede og dem, man selv kan fremprovokere.

“Jeg føler mig virkelig heldig over, at jeg får lov til at arbejde i et rum, som er bygget specifikt til planterne. Det betyder, at jeg kan bruge det i min live-performance og især også i udformningen af installationsværket”, siger Mathilde Pedersen.

Det var især også Domens unikke rum og udformning, som fangede Marlijn Karstens opmærksomhed, og fornemmelsen af både at være inden- og udenfor på én gang. Hun planlægger derfor at skabe et kompositionsværk, der udnytter måden, hvorpå vinden bevæger sig gennem rummet.

“Spørgsmålet om, hvad der er naturligt, fascinerer mig. Er potteplanterne i vores hjem eksempelvis naturlige?” spørger Marlijn Karsten.

Værkerne er under udarbejdelse med en motivation i det primære tematikker: naturens kræfter og bæredygtighed. Og allerede nu er kunstnerne på “site-visit” i Domen for at færdiggøre værkerne.

Om de to værker:
Mathilde Pedersen er inspireret af Else Marie Paddes værk, “7 cirkler”, og har derudfra skabt en værksamling med syv forskellige soniske og fysiske objekter i Domens rum, som hver især har sin egen lyd og eget univers, der tilsammen vil gå op i en højere enhed. Mathilde Pedersen er særligt optaget af idéen om, hvordan naturen kan interagere med sig selv ved hjælp af teknologi. Resultatet skal agere rum for mennesket, hvor de udvalgte objekter selv formår at forny lyden. Som tilhører opfordres man til at tage en pause fra at tænke og handle og blot lytte og tage imod.

Marlijn Karsten skaber også et multikanal-værk, hvor komposition ligeledes er lavet specifikt til Domens arkitektur. Man vil kunne både høre og mærke, hvordan vinden bevæger sig i rummet. Hvordan du end opholder og bevæger dig, vil du kunne opleve en ny måde at høre lydværket. Karsten har en baggrund i kunststudier, som betyder, at hun i sine værker tænker meget visuelt.

Lyd, musik og installationskunst kan opleves i Domen under hele Festugen til og med 3. september, hvor det kulminerer i en live-performance med begge kunstnere.

Projektet skabes i samarbejde mellem ROSA, Aarhus Festuge, Art Music Denmark, projekt NEUSTART og Domen. Projektet er støttet af Music City Aarhus 2022, NRGi og Statens Kunstfond.

Læs mere om de specifikke tidspunkter her.

Om Domen:
Domen er et moderne og gentænkt forsamlingshus for hele Aarhus, der under sin arkitektoniske kuppel huser både en café og et utal af planter og træer. Domen fokuserer på fællesskab, samskabelse og bæredygtig udvikling. Aarhus Kommune ejer og driver Domen i samarbejde med lokale borgere og foreninger.