Onsdag eftermiddag ankom Kalasets fem bandmedlemmer Sidsel Due (pianist og backing sanger), Henrik Skov (bassist), Anders Mygind (guitarist), Morten Holm Ørsager (forsanger og guitarist) og Jakob Rønn (trommeslager) spændte til Vandel Efterskole, hvor deres anden af ialt ni E-Tur koncerter skulle spilles.

Klokken er 20:15. Vi er sekunder fra koncertstart. En stor flok unge mennesker har placeret sig med snuden foran scenen, for at få oplevelsen på første række. Begejstringen er stor. Det er første gang at E-tur besøger efterskolen. Musiklærer Kenneth Faber småløber op ad trapperne for at gribe mikrofonen og byder bandet velkommen: ”Vi har glædet os rigtig meget til at vise vores nye kultursal frem til både nuværende og gamle elever. Og så er det jo første gang at vi har en rigtig bandkoncert herinde. Byd hjertelig velkommen til Kalaseeet.”      

Jublen vil ingen ende tage, da bandet træder op på scenen. 400 mennesker er samlet: Lærerne, de gamle elever som har placeret sig på balkonen. Og det nye elevhold, der er samlet til deres egen fest foran scenen. Koncerten begynder. Eleverne foran scenen står forundret med store øjne og kigger på forsangeren Morten, der bevæger kroppen på kunstnerisk vis iklædt sorte habitbukser, en pink langærmet bluse og en stram mørkeblå glimmer vest.

Armene i vejret – armene om hinanden
Der går dog ikke længe før eleverne hopper og danser til pop/rock musikken. Nogle med armene i vejret, og andre med armene om hinanden. Der begynder at blive varmt i det store lokale. Musikken er hurtig og høj. Du når ikke at tænke en tanke, du flyver bare med musikken. Forsangeren Morten tonser rundt på scenen med et højt energiniveau. Han lader sine hænder slange gennem eleverne. Der bliver også givet et par high fives. Han gør alt for at nå dem han kan. Eleverne skriger og hopper op og ned af hinanden af glæde.

Forsanger Morten Holm Ørsager i gang med sin performance, foran et publikum af glade elever med hænderne i vejret.

Imellem sangene taler Morten til det store publikum, hvor han fortæller betydningen af sangene der bliver spillet. Publikum besvare alle gange med pift og klap. 

Koncertens sidste sang er spillet, men publikum er ikke færdige. “ekstra nummer, ekstra nummer” lyder det fra alle hjørner og kanter af salen. Festen vil ingen ende tage. Kalaset spiller et ekstranummer. De giver den fuld gas på både trommer, keyboard, guitar og bas. Den sidste tone bliver spillet, og Morten afslutter med et spark i vejret og råber ”tak for i aften Vandel Efterskole. Det har været en fornøjelse at spille for jer!”. Der bliver jublet overalt – med stående klap fra balkonen, og et højt råb ”i er for gode!” fra højre.

Forsangeren Morten rammer med lynets hastighed bag det lange hvide bord i salen hvor Kalaset har salg af merchandise. Der står nemlig tonsvis af glade elever, klar til at få skrevet autografer i deres sangbøger og købe t-shirts. Efter kort tid tilslutter resten af Kalasets medlemmer sig Morten bag bordet.

 Salget af merchandise lakker mod enden, og Kalaset pakker sammen. De søger efterfølgende ind mod backstage-lokalet med store smil på læberne. De kigger stolt på hinanden, og nogen får et klap på skulderen. De er alle enige om at det var en veloverstået koncert.

Ros fra lærere og elever: En god oplevelse – og et godt koncept
”Først og fremmest har det været rigtig godt. Virkelig fed stemning. Det er selvfølgelig et ekstra perspektiv, at forsangeren har gået her. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at hvis vi får buddet igen så vil rigtig gerne have E-Tur forbi til næste sæson. Jeg brænder rigtig meget for ideen med at få noget livemusik på skolen. Musik skal ikke høres udelukkende i høretelefonen – det skal høres live. Det er en af mine missioner at bibringe det til unge mennesker. Det med at kunne give dem en autentisk live oplevelse i mere intime rammer end en stor festival eller Royal Arena-koncert kan gøre. Så det har været en kæmpestor fornøjelse. Bandet har været megasøde – også jer der har repræsenteret ROSA. Det har været dejligt, og en pissefed aften” siger Kenneth Faber, der er Musiklærer på Vandel Efterskole.

 ”Jeg synes det har været superfedt. Jeg synes det er sådan et godt koncept. Jeg synes det er så vigtigt, at unge mennesker får oplevelser, der er unikke  – hvor det ikke foregår  bag en skærm. Det med at få levende musik ud og få koncertoplevelser – også koncertoplevelser uden alkohol, for det er jo det, de går videre til” fortæller Malene Jensen, der er musiklærer på Vandel Efterskole.

“Jeg kunne næsten røre dem. Det var virkelig vildt”
Efterskoleeleverne synes også, at det var en succes at have E-Tur på besøg:

 ”Det var rigtig fedt. Det er jo heller ikke alle der har råd til at tage ud og se en koncert” nævner Jonas Bünger, hvor Kristian Madsen supplerer:

”Der er også det, at man er sammen med alle dem man kender. Det er noget helt andet end normale koncerter, hvor det er med fremmede mennesker”.  

“Jeg synes det har været meeega fedt. Også bare det at man kan komme helt tæt på dem. Jeg kunne nærmest røre dem. Det var virkelig vildt, sagde Sofie Jeberg (billedet), hvor Lara Sørensen supplerede:

”Jeg synes det var så fedt. Især fordi man er sammen med sine venner fra efterskolen”.     

– – –
Foto i top: Kalaset der giver den fuld gas til aftenens sidste sang.