Pop-Pilot Music Talks er i gang med 3. sæson – DMA-vinderen Luna Ersahin fortæller, at der stadig er stor spørgelyst til og interesse for emnet.

Det kan godt være, at der er kommet mere fokus på den skævvredne kønsbalance inden for musikkens verden samtidig med at debatten om sexisme og magtmisbrug har taget fart. Men at der stadig er rigeligt at tale med eleverne om ude på gymnasierne og efterskolerne, er ROSAs Pop-Pilot Music Talks et tydeligt eksempel på.

I denne sæson er det Luna Ersahin & Sarah Ziebe samt Ida Gard & Anne Kirstine Winkler, der parvis drager rundt med deres oplæg, og Luna Ersahin (sanger, saz-spiller – og nyslået tredobbelt vinder med AySay ved DMA Roots), fortæller, at der stadig er en udpræget bevidsthed omkring problematikken:

– Mit take på mødet med de unge tager udgangspunkt i egne erfaringer og oplevelser som musiker. Jeg fortæller om min karriere, og giver gode råd til hvordan, man tackler kønsproblematikken. Jeg kommer ind på de udfordringer, jeg oplever, og min opfattelse er, at de betragter mig som en inspirationskilde, når jeg fortæller, om det jeg har oplevet.

Luna Ersahin, i fuld gang med sit oplæg foran 2.b på Randers Statsskole.

Hvordan får I de unge i tale, og er der kønsforskel på hvem, der går i dialog med jer?

– Det er nemt at få dem i tale, og vi oplever, at der ikke er kønsforskel på hvem der deltager aktivt. Det er 50/50, siger Luna.

Om hun selv har oplevet diskriminationen derude på scenerne? Ja, i den den grad:

– Bare et eksempel:  Engang var der en mand fra publikum, der efter en koncert helt bramfrit sagde til mig: “Jeg har stået hele koncerten og ventet på, hvornår dine bryster faldt ud af din kjole!”. Det handler jo ikke ret meget om musikken og mit arbejde vel?

Fra venstre: Sarah Ziebe, Luna Ersahin og Steen Kaargaard Nielsen, afdelingsleder for Dramaturgi og Musikvidenskab på Randers Statsskole.

Luna Ersahin fortæller, at hun og trommeslageren Sarah Ziebe har hver deres baggrund inden for musikkens verden, og at de derfor supplerer hinanden godt.

Oplever du etnicitet som et emne, når I besøger skolerne?

– Ja, jeg bruger jo mig selv som case, så det kan vi ikke undgå at komme ind på, siger Luna, der sammen med Sarah Ziebe har besøgt Aarhus Statsgymnasium, Mellerup Efterskole og Randers Statsskole her i starten af december.

Også ude på undervisningsinstitutionerne er eleverne meget fokuserede på emnet, fortæller musiklærer fra Randers Statsskole Mia Kim Fabricius:

– Det er en gave for eleverne – det er meget interessant, at høre to kvinder fortælle om deres erfaringer, deres valg og deres vej i en musikverden, hvor kønsbalancen ér skæv.

-. Men det er også vigtigt at understrege, at musikerlivet er et karrierevalg og en tilværelse, som nok virker fristende, men hvor der ikke er garantier, og hvor det virkelig kan gå op og ned. Også selv om man (Sarah Ziebe, red.) eksempelvis spiller med Burhan G. Det kommer ikke af sig selv. Det er en helt anderledes levevej og ikke bare et liv i sus og dus, siger Mia Kim Fabricius, der bruger Music Talks i sine bestræbelser på at fortælle eleverne om alle facetterne i musikbranchen.

I den kommende tid præsenterer sæsonens andet Music Talks-makkerpar, Ida Gard & Anne-Kirstibe Winkler på følgende adresser:

20. december på Tårnby Gymnasium
17. januar på Smededal Efterskole

Foto øverst: Fællesbillede med Luna Ersahin, Sarah Ziebe og 2.b på Randers Statsskole.