top of page

Globale tonestrømme: Metal på flydende festival og rock i rockens hjemstavn

Fra England til ingen land i sigte på en flydende festival: The Courettes og IOTUNN modtog begge international transportstøtte, hvilket realiserede drømmekoncerter- og rockturnéer. Læs mere om det i anden udgave af ROSAs artikelserie om international transportstøtte.

Den internationale transportstøtte giver plads til drømme, der rækker ud over de danske grænser. I ROSAs nye artikelserie vil vi løbende bringe historier om artister og bands, der har fået transportstøtte fra ROSA.


I anden udgave af ROSAs artikelserie om de muligheder, den internationale transportstøtte har åbnet op for, møder vi rockgruppen The Courettes, som har været på turné i England og metalbandet IOTUNN, som i begyndelsen af året drog ud på det karibiske hav for at spille på verdens største hård rock- og metalfestival-cruise i USA. 


På ude- og hjemmebane-turné


THE COURETTES er en dansk-brasiliansk rockduo, som består af Flavia Couri og Martin Couri. Sammen gebærder duoen sig musikalsk i et “tvær-rocket” og energisk garagerockunivers, der hylder fortidens rock ‘n’ roll-æstetik, samtidig med at de tilfører et frisk pust ind i den moderne rockmusikscene. I 2023 indsendte gruppen en ansøgning til ROSA og modtog international transport til deres tour i England med ønsket om at turnere landet fladt og gå i deres rockidolers fodspor.

Adressen siger Danmark, men selv definerer The Courettes sig som et internationalt band - derfor har det stor betydning for bandet at komme ud over de danske grænser og nå ud til et globalt publikum. Flavia forklarer:

“Vi elsker at spille i Danmark, men det er et meget lille marked. Jeg er brasilianer, og Martin er dansk, og vi bor i Danmark, men vi har altid haft en meget international tilgang til musikken  med et engelsk pladeselskab og med mange bookingagenter rundt om i Europa, USA og Japan. Vi har også mange agenter i England, Frankrig, Holland, Belgien, USA og i Japan”. 


Derfor er den internationale transportstøtte vigtig for bandets virke. “Det er en kæmpe lettelse, når vi får den (den internationale transportstøtte red.). Det er en kæmpe hjælp, og det betyder så meget for kunstnere som os, og større og mindre kunstnere på alle niveauer,” forklarer Flavia. 



Foto: The Courettes


London Calling

For The Courettes betød turen til England ikke bare endnu en turné, men en mulighed for at udforske og genoplive det musikalske landskab, der har formet deres egen lyd. Med 19 koncerter på 18 dage bevægede de sig gennem en travl og tætpakket turnéplan, hvor gruppen spillede på legendariske spillesteder som 100 Club i London og markerede deres tilstedeværelse på prestigefyldte festivaler som End of the Road, hvor markante navne som King Gizzard and the Lizard Wizard og Wilco stod højt på plakaten. Og måske kan gruppen se frem til at rykke højere op på de britiske festivalplakater - på turnéen lykkedes det dem nemlig at fange opmærksomheden fra anmeldere som The Times og dermed at netværke. Flavia Couri forklarer:


“Vi var så heldige, at der var masser af anmeldere og en anmelder fra The Times, som var med os og skrev en anmeldelse. Imellem koncerterne holdt vi masser af møder - blandt andet med vores pladeselskab omkring promotion og med en potentiel producer og management. Så det har været en travl, men fed oplevelse, og vi fået rigtig mange resultater med os hjem. Såsom kontakter, anmeldelser, nye samarbejdspartnere og selvfølgelig publikumsopbygning som det vigtigste”.


Foto: The Courettes

Det søde metalliv til søs

For de fleste mennesker er krydstogt forbundet med afslapning og anti-arbejde, men for det progressive metalband IOTUNN gik en mangeårig drøm i opfyldelse, da de fik beskeden om, at de var blevet booket til at spille to koncerter på den flydende cruise-festival 70.000 Tons of Metal


“Det var en kæmpe, kæmpe oplevelse. Vi har drømt om at spille på cruise-festivalen i mange år efterhånden, så det var en drøm, der gik i oplevelse, og et af de vildeste minder i vores musikliv og liv som sådan,” siger Jesper Gräs, guitarist fra IOTUNN. 


Festivalen rocker og ruller på Det Caribiske Hav fra Miami til Den Dominikanske Republik og tilbage til Miami, men selvom IOTUNN er langt fra danske kyster, så har de fundet sig hjemme i den pulserende atmosfære af metal og kammeratskab:


"Jeg har aldrig før oplevet en stemning som denne," fortæller Jesper og fortsætter: "Det var som at være på Copenhell, men kombineret med en rammesætning, hvor man er på førsteklasses cruise alle sammen – bands såvel som fans – i Det Caribiske Hav. Virkelig en stemning af, at alle var ultrahøje på livet. Som det altid er, og noget af det jeg elsker allermest ved metalverdenen, så var folk hamrende søde, men her var der bare det her ekstra lag til det hele".



Festivalen var ikke kun en betydningsfuld personlig oplevelse for bandet, men også for deres karriere. Bandet fik undervejs mulighed for at møde deres udenlandske fans, og de har fået cementeret sig selv i bevidstheden ved udenlandske branchepersoner. “Først og fremmest kan vi bruge det til noget, at der kom rigtig mange til vores koncerter på cruiset, og vi fik talt med en masse fans og skabt gode kontakter i løbet af dagene. Vi har vist branchen, at vi ikke bare er villige til, men prioriterer og ønsker at rejse over Atlanterhavet for at spille vores musik og møde vores fans der,” forklarer Jesper Gräs.


Hårdt arbejde kan betale sig

Koncerterne på den internationale cruise-festival markerer for IOTUNN en stor milepæl. En milepæl, som de længe har knoklet hårdt for at nå.“Det er alt sammen udsprunget af, at vores karriere udvikler sig. Vi bliver større, og vi får flere og flere kontakter. I sidste ende var det en kombination af hårdt arbejde fra bandet, booking agency og netværk,” siger Jesper Gräs, og sender en opfordring videre til andre musikere med lignende ønsker og ambitioner:

“Jeg vil råde til at knokle og blive ved med at knokle. Først og fremmest skal man være meget kritisk i den kreative proces med musikken, så kvaliteten er høj fra A til Z. Derudover vil jeg råde til, at man bruger masser af tid på at komme ud og spille og skabe netværk. Det er det lange, slidsomme arbejde, der skal til.” 



Skal du/I på tour i udlandet?


Overvejer du/I at udvide dit/jeres internationale marked? Gennem den internationale transportstøtte kan du/I blandt andet søge tilskud til transport i forbindelse med tourplaner i udlandet, internationale samarbejder i Danmark eller noget helt tredje, der er med til at fremme dansk musik på internationalt plan.


Læs mere om, hvad du/I kan søge internationale transportstøtte til her.


Husk næste ansøgningsfrist 15. maj.


Se alle tidligere uddelinger af international transportstøtte her.


Har I spørgsmål til den internationale transportstøtteordning, er I altid velkommen til at kontakte ROSA på mail: info@rosa.org eller tlf: +45 86128444



4.png
bottom of page