top of page

Nordklang Sessions: Musikalske eksperimenter på tværs af genrer og landegrænser

27. feb. 2023

Under en sangskriverworkshop i Schweiz har en række musikere skrevet helt ny musik på tværs af genrer og nationaliteter i en alpehytte uden for St. Gallen, hvor festivalen Nordklang Festival afholdes. De 24 nye sange, der blev til under workshoppen, blev spillet for publikum for første og eneste gang til Nordklang Sessions, der åbnede årets Nordklang Festival.

I begyndelsen af februar blev der for fjerde gang afholdt Nordklang Sessions som en del af den schweiziske Nordklang Festival, der fokuserer på den nordiske musikscene. En festival ROSA har samarbejdet med siden festivalens begyndelse.


I en uge op til selve festivalen har musikere fra Danmark, Island, Sverige, Norge og Schweiz skrevet og komponeret helt ny musik under fem dages sangskriverworkshop med musiker Roar Amundsen som tovholder. Det hele kulminerede i en to timers koncert med 24 nye numre sidst på ugen, hvor publikum fik chancen for at opleve de mange nye konstellationer.


Roar Amundsen med det nordiske schweiziske musikerhold. Foto: Thomas Jensen/Off Grid Media


– Der er en helt sitrende energi, når man skal spille helt ny musik og ikke spiller på rutinen. Det kan man tydeligt mærke i rummet, siger Roar Amundsen.Til dette års Nordklang Sessions var det de danske musikere Bette, Laurits Steinberg og Luna Ersahin, der var med i workshoppen og eksperimenterede med musikken i mødet mellem det akustiske og det klassiske.


– Det har været fedt og sjovt at skrive med de andre. Man har ikke kunnet regne ud, hvad der ville komme ud af det, siger Luna Ersahin og supplerer:

– Sangskrivning er som en muskel, der skal trænes…


En særlig sang til Tyrkiet

Lige så forskellige musikere, der har deltaget, lige så forskellige temaer har der været i de nye sange. For Luna Ersahin, der har en tyrkisk og kurdisk baggrund, har jordskælvene i Tyrkiet og Syrien, der skete i samme uge som workshoppen, vakt mange følelser og tanker. Det har derfor også været omdrejningspunktet i selve sangskrivningen.


– Flere af mine sange omhandler det. Det har været en måde at få afløb for de følelser, der er forbundet med det. Man føler sig helt lammet. Åbner op, musikalitet på en ny måde.

Det er ikke første gang, at Roar Amundsen har været med. Han har også været projektleder for Nordklang Sessions tilbage i 2014 og 2016 og har oplevet musikernes udvikling på tæt hold. Han oplever blandt andet, at musikerne bliver mere åbne og arbejder med musikken på en helt ny måde.


– Generelt har mange af musikerne svært ved at færdiggøre deres sange, men min erfaring er, at musikerne får et bedre flow og laver også mere musik, når de kommer hjem efter workshoppen.

Der er mere “hul i gennem”. Det er megafedt, fortæller han.


Og selvom musikerne ikke kender hinanden på forhånd, så har de ifølge Roar Amundsen mere til fælles end musikken. 


– Det melodiske og melankolske vækker genklang hernede i Schweiz. Der er også noget i naturen, hvor de kan relatere til hinanden.


På dette års Nordklang kunne man også opleve danske A Mess, Goss, Go Go Berlin og Ravi Kuma. 


Nordklang Festival forventes at blive afholdt igen i februar 2024.


Nordklang Sessions-holdet ved koncerten i Pfalzkeller 10. februar. Foto: ROSA

4.png
bottom of page