top of page

På tour med international transportstøtte: at bygge bro mellem Danmark og Ghana og på fælles Europatour

24. jul. 2024

Den internationale transportstøtte giver plads til drømme, der rækker ud over de danske grænser. I denne artikelserie vil vi løbende bringe historier om artister og bands, der har fået transportstøtte gennem ROSA. I den tredje artikel kan du læse om AGGis tur til Ghana og HateSphere og Mercenarys fælles Europatour.

Hvert år tager en lang række musikere og bands på tour i udlandet med støtte fra den internationale transportstøtteordning, der uddeles af de fire genreorganisationer Art Music Denmark, JazzDanmark, Tempi og ROSA flere gange årligt. 


Efterspørgslen er stor, og samlet modtager genreorganisationerne mellem 400 og 800 ansøgninger om året fra danske musikere, som rejser ud i verden med deres musik eller bringer internationale musikere til Danmark. Læs mere om dansk musik i et internationalt perspektiv i rapporten ‘Dansk Musikliv i Tal’ her


I denne artikelserie vil vi løbende bringe historier om artister og bands, der har fået tilskud fra den internationale transportstøtte til at udleve deres drømme i udlandet. 


Bygge bro mellem Danmark og Ghana

Musiker Agnes Dixgaard, der går under kunsternavnet AGGi, var i starten af året på turné i Ghana med støtte fra den internationale transportstøtteordning. Og netop Ghana har en helt særlig betydning for Agnes Dixgaard, der selv er halv ghanesisk, hvilket også afspejler sig i hendes musik, der både har elementer af afropop, R&B og hiphop.  


“Vi havde en mission om at skabe en bro mellem Danmark og Ghana og blande kulturerne," fortæller Agnes Dixgaard om turen.


Ud over at spille en række koncerter på forskellige venues med et kommende album, gav turen også mulighed for at lave PR-materiale, radiointerviews og at få indspillet ny musik med lokale musikere og producere.


“Det har været meganice og en kæmpe oplevelse. Publikum tog sindssygt godt imod det og gav meget feedback,” fortæller Agnes Dixgaard og supplerer:


“Det er en helt anden kultur, og de modtager musikken anderledes med deres kroppe og danser.”

AGGi på tour i Ghana. Fotograf: Cecilie Kjems.

En fælles Europatour

Fra det afrikanske kontinent og længere nordpå tog det danske metalband HateSphere i februar på en fælles Europatour med bandet Mercenary – også med støtte fra den internationale transportstøtte. 


Vi teamede op med Mercenary, som kommer ud af den samme tidsalder som os. Så de er også et rutineret band”, fortæller Peter Lyse Karmark, der har været med i HateSphere i 30 år – blandt andet som guitarist – og fortsætter:


“Vi kender hinanden godt, og begge bands har næsten lige lavet nye plader, så vi synes, at det ville være en fed mulighed at lave noget sammen.”


De to bands lagde både vejen forbi Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Schweiz og Østrig med to campingbusser og vogn med udstyr. Rundt på forskellige spillesteder skiftedes de to bands til at spille først, efter publikum blev varmet op af lokale supportbands. 

 

“Det er både vigtigt med fede shows, men også at der er en god stemning. Vi kom så godt ud af det her med hinanden, så det var en ret fed oplevelse. Der har været en superfed stemning, og vi har været gode til at samarbejde.”


Essentielt med støtte

For HateSphere, er det næppe første gang, at de turnerer i udlandet. Siden den første Europatour i 2003 har de gjort sig mange erfaringer med at spille uden for Danmarks grænser. 


“Vi gider ikke kun sidde i studiet, vi vil gerne ud og spille musikken live – det er faktisk derfor vi laver musikken. Det er det, der er fedt,” fortæller Peter Lyse Karmark.


For både et rutineret band som HateSphere og en upcoming artist som AGGi er tilskud fra den internationale transportstøtte en vigtig brik i at realisere en karriere i udlandet, fortæller begge:


“Det har været helt essentielt for, at det overhovedet har været muligt at komme afsted. Særligt i starten som upcoming i udlandet er støtte altafgørende,” fortæller Agnes Dixgaard. 


“Selvom man kan hive nogle penge hjem på udenlandske shows, så er der en masse transportudgifter. Så det betyder rigtig meget at få støtte, og det gør det lettere at få til at løbe nogenlunde rundt,” fortæller Peter Lyse Karmark. 



På AGGis tur til Ghana fik hun også indspillet musik med lokale musikere og producere. Fotograf: Cecilie Kjems.

Næste ansøgningsrunde

Overvejer I at udvide jeres internationale marked? Gennem den internationale transportstøtte kan I blandt andet søge tilskud til transport i forbindelse med tourplaner i udlandet, internationale samarbejder i Danmark, eller noget helt tredje, der er med til at fremme dansk musik på internationalt plan. 


Læs mere om puljen og ansøg om international transportstøtte her.


Husk næste ansøgningsfrist 15. august kl. 23.59. 




4.png
bottom of page