top of page

To års dansk-tysk musiksamarbejde endte i dans

30. jan. 2024

NEUSTART sluttede med en fejring af det dansk-tyske musiksamarbejde på den tyske ambassade i København. En talk med tre kunstnere afslørede vigtige indsigter om, hvordan projekter som dette kan hjælpe kunstnere internationalt, og en uventet fest brød ud.

Onsdag den 24. januar fandt en lille uformel sammenkomst sted på den tyske ambassade i København med omkring 50 mennesker, der alle har været en del af det danske NEUSTART-initiativ. På 12. etage med panoramaudsigt over byen var tre kunstnere inviteret til at optræde og dele deres erfaringer med at arbejde i Tyskland som en del af NEUSTART-projektet. Flere tyske partnere var til stede, og den tyske ambassadør i Danmark, Hector Pascal, holdt en velkomsttale til et meget bredt publikum af kunstnere, musikarrangører og embedspersoner.  


Den multidisciplinære lydkunstner Ragnhild May spillede et af sine værker, en mini-performance af hendes komposition Institutional Critique for Kindergarten - en interessant komposition for blokfløjter spillet via et hjemmebygget luftorgel, der modtog et digitalt signal. I et sammenfiltret net af gummislanger med blokfløjter spredt ud over gulvet og mellem publikums fødder, som hver især tudede forskellige toner, dannedes en polyfonisk og polyrytmisk komposition, der næsten lød som et techno-nummer.


I en talk modereret af NEUSTART-projektleder Mathias Schønberg forklarede Ragnhild, at hendes DAAD-ophold gennem Art Music Denmark havde bidraget værdifuldt til, at hun havde fået flere nye muligheder i Tyskland - blandt andet et samarbejde med Ensemble Apparat til Ultraschall Berlin arrangeret af Rbb Kultur og Deutschlandfunk Kultur.


Jazzmusikeren Mark Solborg spillede en suite af atmosfærisk, effektdrevet guitar. I talken udtrykte han på baggrund af 25 års erfaring med internationale samarbejder, at projekter som NEUSTART fungerer, fordi de giver kunstnere mulighed for at bruge tid i den scene, de ønsker at engagere sig i. Showcases og turnéer er værdifulde, og Solborg understregede, at direkte eksponering for publikum grundlæggende er det, der gør, at musikken faktisk eksisterer. Men at bruge tid og samarbejde med andre kunstnere på stedet er nøglen til at få lokal anerkendelse uden for ens hjemmemiljø.


Endelig fortalte den dansk-tanzanianske pop-artist JJ Paulo historier fra livet på landevejen på MXD, ROSA og Tempis showcase-aften på FluxFM i Berlin. Han fortalte om at møde og komme i kontakt med tyske kunstnere, og at han allerede havde booket flere shows i Tyskland som en direkte konsekvens af showcase-aftenen. Derefter fik han sin lillebror, DJ Paulo, til at sætte gang i beatet og gav en forrygende koncert, der fik alle til at danse!


Det var et ganske særligt syn – embedsfolk fra Slots- og kulturstyrelsen og projektledere fra genreorganisationerne der i blazere og tilknappede skjorter hoppede først tre skridt fremad, tre skridt baglæns, nu sidelæns og så to klap, mens JJ Paulo nu lavede backflips i bar overkrop og annoncerede, at "det her er nu Tanzanias ambassade! Alle sammen, bevæg jeres kroppe!"


Alt i alt kunne de to år med NEUSTART-samarbejdet ikke være afsluttet på en bedre måde, og vi takker og fejrer alle, der har været involveret.

4.png
bottom of page