top of page
1.png

Forskning

Musikalske Besøgsvenner har et trivselsfremmende og relationsopbyggende potentiale


Antropologer fra Aarhus Universitet har gennemført omfattende forskning i Musikalske Besøgsvenner-projektet, som har resulteret i fire dybdegående rapporter. Disse rapporter udforsker forskellige aspekter af, hvordan intime musikalske oplevelser kan fremme trivsel og kulturel deltagelse blandt sårbare grupper. Forskningen har haft stor betydning for udviklingen af hybridkoncertformatet SOLO, som bygger videre på erfaringerne fra de mere end 400 koncerter, der blev afholdt under Musikalske Besøgsvenner.


De Fire Forskningsrapporter

  1. Musikalske Besøgsvenner 2021 – Fra Eksperiment til Hybridt Koncertformat

    Rapporten dokumenterer projektets første fase, hvor Musikalske Besøgsvenner udviklede sig fra et eksperiment til et etableret hybridt koncertformat. Den analyserer læringsprocesserne og de erfaringer, der blev indsamlet fra over 100 intime koncerter i perioden fra april 2020 til maj 2021.


    Læs hele rapporten her.


  2. 8 Råd til Kultur- og Sundhedsprojekter

    Baseret på erfaringer fra den første fase af Musikalske Besøgsvenner giver rapporten praktiske anbefalinger til projekter, der opererer i krydsfeltet mellem kultur- og sundhedssektoren. Den fokuserer på vigtigheden af deltagercentrering, partnerskaber, fleksibilitet og bæredygtighed.


    Læs hele rapporten her.


  3. Seks Dimensioner af Adgang til Kunst og Kultur for Ensomme Ældre

    Rapporten markerer forskningsprojektets anden fase og dykker ned i forskellige aspekter af adgang til kultur for ældre. Gennem etnografisk feltarbejde præsenterer rapporten, hvordan intimkoncerterne skaber meningsfulde kulturelle oplevelser og fællesskab.


    Læs hele rapporten her.


  4. Trivselsfremmende og Adgangsskabende Potentialer af Hybride Koncertformater: En Komparativ Analyse af Musikalske Besøgsvenner og SOLO

    Rapporten sammenligner Musikalske Besøgsvenner og SOLO og analyserer deres evne til at fremme trivsel og skabe adgang til kulturelle oplevelser. Rapporten belyser blandt andet, hvordan musik kan fungere som et alternativt sprog, der fremmer følelsesmæssig udtrykkelse og fællesskab.


    Læs hele rapporten her.


Fjerde rapport er indtalt på lyd

Vi er glade for at kunne præsentere, at fjerde rapport (Trivselsfremmende og Adgangsskabende Potentialer af Hybride Koncertformater: En Komparativ Analyse af Musikalske Besøgsvenner og SOLO) nu også er tilgængelig som en lydrapport, du kan have dig med i ørene. Rapporten er blevet inddelt i fire afsnit, og den er blevet indtalt og oplæst af forsker Tanja Kronborg Hansen, som har været tilknyttet forskningen, og blevet givet et soundtrack, som er lavet af musikeren Sylfide. Sangen hedder Mikrokosmos.

Klik på de enkelte ikoner nedenfor for at lytte til rapportens fire afsnit



Det er antropologerne Amalie B. M. Andersen, Kenni Hede og forskningsdelens tovholder,  adjunkt Nanna Schneidermann, der står bag rapporten.


Nanna Schneiderman siger om arbejdet: “Forskningssamarbejder af den her type er utroligt værdifulde både for kulturlivet og for os “inden for murene”: Ved at samarbejde skaber vi et større mulighedsrum for udvikling – både i projektet og det bredere felt omkring kultur og sundhed. I rapporten beskriver vi blandt andet udfordringerne ved hjemmet som koncertrum og ramme for mødet med kunsten, og det har ført til en styrket praksis i samarbejdet med kunstnere og i rekrutteringen af deltagende besøgsvennepar”. 



Antropologerne fra Aarhus Universitet følger fortsat Musikalske Besøgsvenner, som med afsæt i den aktuelle rapport går dybere ind i problematikker om adgang til kulturlivet – ikke blot som fysiske barrierer men også sociale og pædagogiske. Derudover søger forskningen også at dokumentere projektets skalering og bæredygtighed.


“Forskningen i projektets første år har peget på nogle strukturelle udfordringer for både dette projekt men også mange andre i feltet mellem kultur og sundhed. Jeg kalder det “pilotitis”: Der er mange midler til at eksperimentere og tænke nyt i kortsigtede pilotprojekter, men det er næsten umuligt for succesfulde eksperimenter at blive omsat til bæredygtige programmer. Musikalske Besøgsvenner har kastet en masse erfaring af sig, som vil være brugbart for andre projekter i fremtiden”, siger Nanna Schneidermann.


ROSAs leder Conny Jørgensen supplerer: “Musik er mere end musik, hvilket projektets følgeforskning er med til at underbygge. Vi håber, at de indsigter, som forskningen hidtil har genereret, øger nysgerrigheden på musikkens væsen og bidrager til fortællingen om dens mange kompetencer, og vi glæder os til det fortsatte samarbejde med forsker-teamet.”


Nedenfor ses to af de videoer som indgår i den nyeste forsking om projektet fra 2024. Videoen er produceret af en af følge-forskerne, Amalie Bakkær Munk Andersen, som er visuel antropolog og videnskabelig assistent ved Afdeling for Antropologi, Aarhus Universitet.





Når noget ved det musikalske møde ikke lige klinger: 

Koncertbesøgene er samskabte møder, som kræver at deltagerne har mod på at åbne døren til deres private hjem for en fremmed kunstner. Men det kræver også at de er modtagelige for de indtryk, der træder ind ad døren. Som musiker kan det være svært at forberede sig på, hvem de møder under koncertbesøgene og hvordan publikum reagerer. Som samskabte møder kan intimkoncerterne også få det modsatte udtryk af distancering på trods af den fysiske nærhed. Mødet påvirkes bl.a. af musikpræferencer, tid, rum, medpublikum og forventninger. Derfor har distanceringen heller ikke noget at gøre med kvaliteten af musikerens performance.



”Rent kropsligt synes jeg bare musikken gjorde noget”:

Musikerne i Musikalske Besøgsvenner har selv erfaring med at bearbejde sorg eller andre svære følelser igennem musikken. Under koncertbesøgene får deltagerne også mulighed for at anskue deres oplevelser på ny igennem musikken og således bearbejde deres følelser ved at spejle sig i musikerens følelser. Når det lykkedes, kan deltagerne opleve en kropslig forløsning.

bottom of page