top of page

ÆT: Et projekt der kaster nyt lys over den danske sangskat

19. jun. 2023

Den danske kulturarv får nyfortolket liv, når ‘ÆT - vores kulturhistoriske lydspor’ præsenterer sange fra den danske kulturarv i mødet mellem danske og mellemøstlige musiktraditioner. Nu tilbyder ROSA projektet på E-Tur.

Mange kender sikkert sange som 'Jeg gik mig ud en sommerdag' og salmen 'Sov Sødt Barnlille'. Men her er et projekt, der drejer de velkendte danske sange og med et twist kaster nyt lys på dem -  og giver mulighed for at præsentere vores musikalske kulturarv i et nyt og andet perspektiv. ÆT er et projekt, der tager afsæt i den danske kulturarv og klæder sangskatten på i  nye arrangementer på tværs af kulturer og musiktraditioner - i håbet om at skabe dialog mellem mennesker og mellem musikalske udtryk og kompositioner.

Ligesom musikkens natur er ÆT hele tiden i udvikling. ÆT består af Yossi Karutchi, der har udviklet, arrangeret og produceret forskellige nyfortolkninger af den danske sangskat gennem de sidste 10 år, samt et skiftende ensemble, der på nuværende tidspunkt udgøres af Helene Tungelund, der synger og spiller harpe, og Orhan Özgür Turan, der spiller baglama/saz og oud.


- Ved at gøre det her, giver man musikken nyt liv, fortæller Yossi Karutchi og supplerer:


- Jo mere du er forbundet til dine rødder, desto mere frihed har du til at vokse, tænker jeg.



Genkendelighed og nyskabende

ÆT stræber efter, at den nyfortolkede musik er genkendelig, og at den samtidig peger mod andre musikalske lydlandskaber. I mødet mellem danske og mellemøstlige musiktraditioner er ÆT et levende eksempel på vigtigheden af diversitet og styrken ved at være i kontakt med sine rødder.


Definition af ordet æt: “en persons slægt”, “gruppe af personer der udgør et folkeslag, en social klasse el.lign.” - fra ordnet.dk


Med ÆT får publikum og lyttere muligheden for at opleve den danske kulturarv i et helt nyt perspektiv. ÆT tager blandt andet udgangspunkt i velkendte sange som 'Tit er jeg glad' og 'Jeg gik mig ud en sommerdag' fra Højskolesangbogen samt 'Lyksalig' og 'Sov sødt, barnlille' fra Den Danske Salmebog. 


Planerne… foreløbig

Yossi Karutchi, Helene Tungelund og Orhan Özgür Turan har for nylig spillet koncert på den israelske ambassade i København med deres nyfortolkninger og har planer om at spille koncerter rundt i hele landet. ROSA, LMS og Tempis samarbejde med ÆT fører bl.a projektet forbi en række efterskoler, hvor tanken er, at musikken også kan bringes aktivt ind i danskundervisningen ved tekstanalyse eller ind i øvelokalet, hvor eleverne selv kan lege med kompositioner og sammensætning af forskellige instrumenter.


I 2024 tager ÆT på høj - og efterskoleturné:

22/01/2024 Klejtrup musikefterskole

23/01/2024 Østhimmerlands Ungdomsskole

24/01/2024 Roskilde Festival Højskole

30/01/2024 Aarhus Efterskole

31/01/2024 Nørre Nissum Efterskole

05/02/2024 Himmerlands Ungdomsskole

06/02/2024 Den Rytmiske Højskole

15/02/2024 Johan Borups Højskole









4.png
bottom of page