top of page

Augustinus Fonden støtter SOLO: Ny forskning og koncerter er i fuld gang

8. apr. 2025

ROSA har modtaget støtte fra Augustinus Fonden til at gennemføre ny forskning på projektet SOLO i samarbejde med Aalborg Universitet. I artiklen her fortæller forsker og ph.d. Julie Ørnholt Bøtker om forskningen.

Endnu et år med SOLO-koncerter er skudt godt i gang, og som noget nyt i år bliver projektet fulgt af en forsker fra Aalborg Universitet. Forskningsprojektet, der allerede er godt i gang, er planlagt til at forløbe fra februar 2025 til og med august 2026.


Der skal lyde et stort tak til Augustinus Fonden, som med en bevilling på 530.000 kr. til SOLO blandt andet har gjort forskningen mulig.


Den nye forskning står på skuldrene af Aarhus Universitets tidligere forskning af projekterne Musikalske Besøgsvenner og SOLO, som er mundet ud i fire rapporter, som du kan se her.


Forskningsprojektet i 2025-2026 tager udgangspunkt i et ønske om at få indblik i de

unges oplevelser af livekoncerterne og de udøvende kunstneres oplevelser af at spille koncert under disse vilkår og for et nyt publikum. Julie Ørnholt Bøtker, der er musikterapeut, ph.d. og postdoc på Aalborg Universitet, fortæller selv om forskningen:


“Jeg vil blandt andet undersøge, om man kan beskrive, hvad det er, musikerne kan med deres kunstneriske kommunikation med de her unge mennesker. Hvad er det, musikken kan? Hvad sker der i musikeren? Og hvad sker der i publikum? Hvad er det, der sker i det her rum? Det synes jeg er enormt spændende.”


Et rum, hvor musikken bliver et middel til noget andet end kun at være musik, fortæller hun. 


“Jeg synes, det er væsentligt at kunne navigere i det her område. Hvad laver vi, når vi bringer kultur ind på sundhedsområdet? Hvorfor gør vi det? Hvad er det, det kan? Og hvad er det, musikerens faglighed kan hér?”





De etiske aspekter

I alt skal Julie Ørnholt Bøtker besøge tre forskellige steder og tage del i tre SOLO-koncerter hvert sted fordelt over en længere periode. Forløbet er tilrettelagt således, at de unge i højere grad kan vænne sig til formatet og Julies tilstedeværelse gennem de tre koncerter.


Undervejs vil Julie Ørnholt Bøtker blandt andet observere, hvordan koncerten bliver modtaget af de unge, og hvordan musikerne forholder sig til målgruppen og formatet. Efter koncerterne er der planlagt samtaler og interviews med hhv. de forskellige musikere og de unge om deres respektive oplevelser. 


“Der kan være situationer, der kan være svære at håndtere, når man sidder alene som musiker over for en gruppe sårbare unge. Hvordan skal man håndtere sådan noget som musiker? Det vil jeg gerne prøve at gå mere ind i,” fortæller hun og supplerer:


“De etiske aspekter er noget af det, som jeg vil folde lidt mere ud. Hvad er det, der kan være svært, hvordan kan det påvirke én, og hvordan kan man gøre det nemmere at forholde sig til som musiker. Hvordan kan vi klæde musikerne på mentalt? Det ved jeg også, at de gør i MentalVoice, og dem vil jeg rigtig gerne snakke med.” 


Som en del af SOLO bliver alle artister tilbudt et forløb hos MentalVoice om mental trivsel i musikbranchen og for at klæde dem på til at spille SOLO. Læs mere om samarbejdet her


Fornylig afholdt MentalVoice netop workshop for årets SOLO-artister, hvor Julie Ørnholt Bøtker også deltog. 

MentalVoice workshop for SOLO-artister.
MentalVoice workshop for SOLO-artister.

Ny viden og flere perspektiver

Efter de ni koncerter går Julie Ørnholt Bøtker i gang med at danne sig et overblik, analysere og tematisere det indsamlede materiale. Ønsket er, at forskningen og den afsluttende rapport kan bidrage med viden til SOLO og andre hybridformater samt at belyse, hvilke 

påvirkninger der finder sted.


“Jeg vil undersøge, hvorvidt det kan give mening at etablere særlige vilkår for kunsten, der har til formål at få så mange som muligt til at deltage i og spejle sig selv i kunst og kultur,” fortæller Julie Ørnholt Bøtker og supplerer:


“Jeg vil prøve at få samlet op på, hvad det er, vi står på skuldrene af med de fire rapporter, der allerede ligger, og forhåbentlig være med til at tilføje nogle flere nuancer på SOLO-projektet gennem min faglighed. Og så håber jeg jo bare, at jeg på en eller anden måde kan bidrage med mere viden og flere perspektiver.”


Læs meget mere om SOLO – herunder tidligere forskning og årets artister –  her

4.png
bottom of page