top of page

Bluesens stjerner glimtede i Randers: DMA Blues hyldede det bedste i dansk bluesmusik

15. aug. 2024

Et blues-glad publikum blev forkælet med en storslået aften, hvor nye blå esser og etablerede danske navne blev hædret under Danish Music Awards Blues i Randers

Blues-folket har stemt, og DMA-juryen har lyttet, tænkt og talt, og onsdag aften nåede spændingen et crescendo, da DMA-statuetterne traditionen tro blev uddelt i Ridehuset Randers under byens festuge.


Klokken var langt fra showstart, før det ivrige blues-fanmiljø havde stimlet sig op foran hovedindgangen til Ridehuset. Omkring dem stod de lige så ivrige musikere i små champagnedrikkende sociale bobler og gav skulderklap og lykønskninger og trak de sidste nervøse cigarethiv, inden eksamen skulle stå.


Med knugede udprintede entrébilletter marcherede blues-folket ind på deres pladser. Med glassene og pladserne fyldte, startede en fire timers lang prisaften i det sommervarme event-hus, Ridehuset.


Sidste års Hoochie-Coochie-Woman-vinder, Sahra da Silva, indtog scenen som konferencier til stor begejstring for Ridehusets fremmødte. Med et lettere nervøst smil og "nu-gør-jeg-det-sgu"-fremtoning indledte hun en svedig og blålig aften med den første prisoverrækkelse, og fire kategorier senere kunne hun stolt og velfortjent ånde lettet op. Det lykkedes nemlig igen. Udsolgt hus, festlig stemning, glade prisvindere og stærk musik med et program, som var udfordrende – og vigtigst af alt – rigtigt underholdende.


Aftenen bød dog på mere end blot prisoverrækkelser; publikum blev også forkælet med tre unikke fortolkninger af bluesmusikken i 2024. Viktoria Siff og Loud Tiger åbnede showet med sit intime og soulinspirerede sæt og gav en smagsprøve på, hvordan stemningsfuld blues og soulmusik lyder i 2024. Efter to statuetteuddelinger stod der energisk bluesrock på skemaet, da den karismatiske duo bestående af Søren Andersen og Jesper Binzer gik på scenen og gjorde en blå aften i Ridehuset til en ildrød og vild sommeraften. Togolesiske Alain Apaloo tæmmede til sidst Ridehuset med sin særegne stil, der elegant bandt tråde mellem den traditionelle og moderne bluesmusik. Ene og alene på scenen lykkedes det Apaloo at fylde festlokalet med en atmosfære, som emmede koncentration, og hvor hver tone han slog an på sin guitar, blev mødt med en tavs, men dyb koncentration. Efter prisuddelingerne startede det afterparty, hvor Mojo Hands og The Blues Overdrive spillede natten ud, og tillod bluesfanatismen at slå sig løs på dansegulvet.


Alain Apaloo. Foto: Frank Nielsen

DMA Blues-priserne blev uddelt

I løbet af aftenen blev fire priser uddelt, hvoraf tre DMA-statuetter gik til vinderne af kategorierne "Blues Liveprisen", "Årets Danske Bluesudgivelse" og "Ud Af Det Blå"-prisen, der hædrer kunstnere med en innovativ tilgang til bluesmusikken. Derudover modtog en dedikeret ildsjæl prisen "Årets Hoochie Coochie Man/Woman" for en bemærkelsesværdig indsats for den danske bluesscene. De 13 nomineringer afspejlede et bredt spektrum af bluesmusikkens forskellige udtryk og musikalske grænsekrydsninger, alt sammen med ambitionen om at fremhæve det ypperste inden for genren herhjemme lige nu.


Aegteskab. Foto: Frank Nielsen

Blues Liveprisen 2024: Sahra da Silva

Begrundelsen sagde bl.a.: "[Sahra da Silva red.] har gennem de seneste år og med stadig større styrke – gjort sig selv til et uomgængeligt topnavn på den danske bluesscene. Både på plade og især live. Sammenhængene og konstellationerne kan være forskellige – små som store – men det gennemgående træk er en formidabel stemme. En stemme som kan blæse omkuld, men som også kan være hudløst inderlig og vise stor sårbarhed. Eller som et af DMA blues jurymedlemmer har formuleret det. “Sublim vokal, meget power – og hun kommer UD!”.


De nominerede i kategorien var: 
  • Nello & The Helping Hand Blues Band

  • Sahra da Silva

  • The Blues Overdrive

  • HP Lange Big Gumbo


Årets Danske Bluesudgivelse 2024: Aegteskab for albummet “Aegteskab”

Begrundelsen sagde bl.a.: "[Aegteskab red.] er et relativt nyt navn på den danske scene, men består i virkeligheden af tre erfarne soulmates, der i forvejen var kendt fra andre sammenhænge, men som var så fascinerende af hinandens musik, at de fik lyst til at lave noget helt nyt – sammen. Det er der kommet et meget rost album ud af, som anmelderne har kaldt “smukt” og “helstøbt” og “et stenstikkert miks af pop, soul, blues og jazz” – og som DMA Blues egen jury betegner som “enkelt og lige på, ærligt. Et album som går rent ind."


De nominerede var:
  • Grace James for albummet “Wildfire”

  • Aegteskab for albummet “Aegteskab”

  • Vestbo Trio for albummet “Out Of Place”

  • Loveless Blue Jazz Quintet for albummet “Loveless Blue Jazz Quintet”,

  • Sahra da Silva for albummet “You Let a Good Thing Go”. 


Ud Af Det Blå-prisen 2024: Joachim Svensmark

Begrundelsen sagde bl.a.: “Når talen falder på den danske blues-scenes nye toneangivende musikere, er han stensikkert med i flokken. Han har gennem mange år slået sine folder – og fået tilskuerne til at tabe underkæben – hos et af de store etablerede blues-navne herhjemme. Men han kan i den grad også selv. Bare hør efter hvordan, han behandler guitarstrengene på hans nyudgivne og første studioalbum som solist. En viderefører og den fineste nyfortolker af de blå traditioner."


De nominerede var:
  • David Miilmann

  • Reddie & Abel

  • Joachim Svensmark

  • Sahra da Silva


Årets Hoochie Coochie Man/Woman 2024: Charlie Tambaur

Begrundelsen sagde bl.a.: "[Charlie Tambaru red.] har gennem mange år været et vigtigt aktiv i det danske blues-land, med udgangpunkt i det danske sø-højland, hvor han i 1995 var med til at stifte B’Sharp - Silkeborg Rhythm’n’Blued Association. B’Sharp har i dag ry af at være landets ældste bluesforening, og hvor andre har måttet lukke og slukke, præsenterer B’Sharp stadig kvalitetsblues – gennem årene med flere store internationale gæster – og så også de danske topnavne – en forening hvor årets vinder udfylder rollen som både formand, booker og musikansvarlig. Som et af DMA Blues jurymedlemmer udtrykker det: “Årets vinder er en ægte bluesmand af Guds nåde, som har sørget for at blues’en lever i Silkeborg – sammen med den fantastiske bestyrelse i B’Sharp. En virkelig frivillig sjæl – derfor en ÆGTE Hoochie Coochie Man".


- - -


Danish Music Awards Blues arrangeres af JazzDanmark, Tempi, ROSA og Turbinen i Randers med støtte fra Randers Festuge og Statens Kunstfond. DMF – Dansk Musiker Forbund har sponsoreret en af aftenens statuetter.

4.png
bottom of page