top of page

Musicboard Berlin træder ind i samarbejde om dansk-tysk sangskrivercamp i Berlin

9. sep. 2024

Siden 2022 har ROSA afholdt sangskrivercamps under BauSongs-projektet. Med Musicboard Berlin som ny samarbejdspartner bliver initiativet nu styrket og udvidet med fokus på at styrke danske og tyske musikmiljøer.

"Berlin, the greatest cultural extravaganza that one could imagine." Ordene tilhører David Bowie, men følelsen af ordene ekkoer stadig i Berlins gader den dag i dag. Bowie rejste i 1970'erne til den pulserende kulturby for at udforske sig selv, byens mangfoldighed og kreative energi. Mange musikere har siden trådt i hans fodspor. Den samme ånd gennemsyrer projektet BauSongs, hvor danskboende og Berlin-baserede musikere mødes for at skabe ny musik i en intens sangskrivercamp. Ligesom Bowie engang fandt sin kreative frihed i byen, inviterer BauSongs komponister til at lade sig inspirere midt i Berlins vibrerende kultur. 

Berlin som inspirerende kulturkulisse

BauSongs så dagens lys i 2022 som en del af NEUSTART initiativet, der havde til hensigt at genetablere og styrke samarbejde mellem danske musikorganisationer, dansk musikliv og den store nabo mod syd i kølvandet på COVID-19. Her tre år efter opstarten er den tyske musikfunding organisation Musicboard Berlin gået ind i projektet. Samarbejdet med en berlinbaseret partner et spændende næste skridt i historien om BauSongs.

Maureen Noe, referent for kunstnerstøtte og internationale projekter hos Musicboard Berlin, forklarer:

“Musicboard Berlin er på den ene side en meget lokal organisation, dybt forankret i Berlins musikmiljøer. Den er finansieret af Berlins Senat for Kultur og Social Sammenhæng og har som overordnet mål at støtte Berlin-baserede musikfællesskaber,” siger Maureen og fortsætter: “Musikscenerne i Berlin er meget internationale og hjemsted for spændende og hurtigt voksende musikmiljøer, der er påvirket af kunstnere fra diasporaen. Vi har støttet Berlin-baserede festivaler og platforme for afrikansk og afro-diasporisk musik, for ny anatolsk popmusik og radikale lyde fra Latinamerika – for blot at nævne nogle få. Berlin har meget at byde på musikalsk, også udover den store elektroniske musikscene, som byen er vidt kendt for. For mig er det netop denne mangfoldighed af lyde, dens globale forbindelser og dens sammenhæng med social og politisk aktivisme, der gør Berlin så fascinerende – og hvorfor det fungerer som en fantastisk ramme for BauSongs-projektet.”

Platform for nye talenter

Campen er særligt rettet mod upcoming musikere, og med kun 10 pladser, forsøges der på at skabe en intim og fokuseret ramme for deltagerne. Maureen Noe fra Musicboard Berlin mener, at denne tilgang er essentiel for musikernes udvikling:

“I en tid, hvor uafhængige kunstnere også skal være eksperter i sociale medier og markedsføring, kan det være befriende for dem at kunne fokusere udelukkende på den kunstneriske side af musikken. BauSongs giver plads til, at musikerne kan udforske deres kreative proces uden pres for straks at producere noget kommercielt. Dette kan være enormt motiverende og åbne op for nye idéer og tilgange til musikken, som de kan tage med sig videre i deres karriere.”

Bæredygtige kunstneriske forbindelser

BauSongs er ikke kun en sangskrivercamp, men også en mulighed for at bygge bro mellem danske og tyske musikmiljøer. Ifølge Maureen Noe er projekter som BauSongs afgørende for at skabe varige forbindelser:

“Fra vores erfaring er disse programmer særligt værdifulde for at skabe bæredygtige internationale forbindelser. Ofte er de udgangspunktet for langvarige kunstneriske samarbejder, og de giver de deltagende kunstnere en dyb viden og forståelse af et specifikt musikmarked eller kulturelt miljø. For at dette kan ske, er den personlige kontakt og muligheden for faktisk at være 'på stedet,' som BauSongs tilbyder, helt afgørende.”

Maureen Noe ser BauSongs som en ideel platform for fremtidige samarbejder mellem danske og tyske organisationer: 

"Med projekter som BauSongs kan vi inspirere andre organisationer til at samarbejde om fælles mål og øge deres samlede indflydelse. Projekter som BauSongs skaber ikke blot kunstneriske resultater, men også stærke relationer mellem både kunstnere og organisationer." ROSAs leder, Conny Jørgensen, udtrykker også sin begejstring for samarbejdet. 

"Vi er begejstrede for udviklingen af BauSongs, som nu – igen med støtte fra DPA – går ind i sit tredje år. Vi ser frem til endnu en camp for danske og Berlin-baserede komponister og ikke mindst samarbejdet med Musicboard Berlin, som vi mener, kan skubbe projektet i nye retninger til gavn for både deltagerne og organisationerne bag. Hos ROSA tror vi på, at komponister fra forskellige baggrunde kan lære meget af hinanden og skabe noget helt unikt sammen. BauSongs er en god mulighed for at bygge bro mellem kulturer og fremme kreativ udveksling mellem den danske og tyske musikscene”.


Er du interesseret i at deltage i årets BauSongs? 

Du kan læse mere om, hvordan du ansøger om at deltage, og hvad der indgår i projektet i vores vores Open Call til BauSongs. Open Call er åbent nu, og ansøgningsfristen er den 6. oktober 2024. De udvalgte vil modtage svar den 14. oktober. 


BauSongs arrangeres af GRETA, Kaspar Kaae og Michael Møller i samarbejde med Musicboard Berlin og ROSA, med støtte fra DPA/KODA Kultur og Statens Kunstfond.



4.png
bottom of page