top of page

Oplevelser fra BauSongs: “Det er virkelig next level”

3. okt. 2024

I den forladte berlinske lufthavn Tempelhof samles sangskrivere, lydartister og komponister til BauSongs-campen for at udforske nye kreative veje. Her handler det om samarbejde og musikalsk frirum. Mød underviser Greta Schenk og tidligere deltagere, der deler deres oplevelser fra Berlin og BauSongs-fællesskabet

BauSongs-sangskrivercampen i Berlin handler om mere end at skrive sange – det handler om at skabe noget nyt sammen og at give slip på vante mønstre i arbejdsprocessen. Her opfordres deltagerne til at være åbne og modtagelige for nye indtryk, i håb om at de udforsker deres kreativitet på en anden måde. Vi har talt med BauSongs-underviser Greta Schenk og to tidligere deltagere Donata Kramarz og Maria Vallentin. I interviewet fortæller de om deres erfaringer med sangskrivercampen, og hvordan de oplevede det musikalske frirum, som udspillede sig i Berlin. 

Fra kreativ stilstand til kreativ fornyelse

Som artist er det helt normalt at opleve perioder med kreativ stilstand – tidspunkter, hvor det føles som om, at idéerne sidder fast, og inspirationen udebliver. Maria Vallentin er dansk lydartist bosat i København, og deltog i 2023 i BauSongs:


“Inden jeg deltog, var jeg gået lidt i stå kreativt. BauSongs viste mig mange forskellige måder at dyrke kreativiteten på. Kombinationen af de ting, vi lærte, er noget, jeg stadig bruger i min arbejdsproces i dag. Det er noget, jeg tager med mig hver dag”. 


Da Maria ankom til Bauteil3-studierne, gjorde hun det med et åbent sind og uden store forventninger, hvilket gav hende frihed til at udforske nye tilgange til sin musik. Hun bemærkede, at mange andre sangskrivercamps ofte fokuserer på at opnå konkrete resultater – at man i hver session skal færdiggøre en sang. 


"Det kan ofte gøre, at hele den kreative proces forsvinder lidt. Men BauSongs underviserne gør det rigtig godt, fordi de tager mere hånd om processen. Der behøver ikke at være et færdigt produkt på hver session; det handler om at udvikle sin kreativitet og arbejde med processen i at lave en sang. Det er en stor fordel og noget, jeg virkelig værdsætter ved BauSongs."


Ifølge BauSongs-underviser og sangskriver Greta Schenk er det processen, der står i centrum på campen:


“Her handler det om at skabe den bedste proces sammen. Vi sår frø og lader dem gro, ofte i uventede retninger, hvilket er en fantastisk oplevelse. For deltagerne er det berigende, og for os, der ser det udefra, er det en konstant overraskelse. I slutningen lytter vi til det, der er blevet skabt på en eller to dage. Resultatet kan være helt anderledes end, hvad vi startede med, men det er kun positivt. Vi har ikke en checkliste for rigtigt eller forkert; hvis processen har været god og inspirerende, er det målet.”



Berlinbaserede musiker Donata Kramarz  deltog i 2022 i BauSongs. I samtalen med Donata reflekterer hun over, hvordan campen mindede hende om værdien  af at samle kreative mennesker:


"Efter hele COVID-perioden, blev jeg mindet om, hvor vigtigt det er at være i samme rum som andre kreative sjæle. Der er noget helt særligt ved at være sammen med mennesker, der laver det samme som dig, men på vidt forskellige måder. Det mindede mig om at komme ud af min skal, genoprette forbindelsen, samarbejde igen og lade uventede ting ske."


Samarbejde og fællesskab på tværs af kulturer

BauSongs rummer en stor kulturel og musikalsk mangfoldighed, og et væsentligt aspekt i sangskrivercampen er at skabe bæredygtige relationer og samarbejder, som rækker ud over campens tidsramme. Som Greta Schenk påpeger, er det en chance for at udvide sin horisont: 


“Selvom Danmark og Tyskland er tæt på hinanden, er der grundlæggende forskelle, som giver os mulighed for at opdage nye perspektiver. Det er en åbenbaring for flere af de tyske deltagere at opleve den danske højskolekultur, som er BauSongs’ kerneessens. Samtidigt kan de danske deltagere også finde inspiration i den mere disciplinerede tilgang fra de tyske deltagere. Det handler om at erkende, at vi alle er kreative mennesker med fælles behov og drømme, uanset hvor vi kommer fra.”


Samarbejdet mellem deltagere med forskellige tilgange til den musikalske proces er en central del af helhedsoplevelsen i BauSongs, og det kan være udfordrende, men også utrolig givende. Maria forklarer:


"Den session, jeg husker bedst, var med en producer, der primært fokuserede på produktion, men som også skrev sange. Han havde en bestemt resultatorienteret tilgang, mens jeg arbejder mere med processer og ‘flows’. Vi stødte lidt sammen i vores metoder, og i starten tænkte jeg, at det ikke ville fungere, men jeg havde brug for at komme ud af min komfortzone, og det endte faktisk med at blive et virkelig fedt nummer, der afspejlede vores to tilgange."


Maria fortsætter og fortæller: “Det kan være frustrerende, når man sidder i det, men det er en vild forløsning, når man kommer ud på den anden side, og man forstår pludselig meget mere. Jeg tror også, at det var givende for ham [produceren red.] at have en lidt mere legende tilgang til musikken, og vi lærte begge, at det giver virkelig meget til den musik vi skaber, at vi sparer med det, vi kommer med."


For Donata har samarbejdet i BauSongs åbnet op for nye måder at tænke på i sine arbejdsprocesser. Selvom hun til tider kan være fokuseret på resultater, har samarbejdet med andre deltagere givet hende værdifulde indsigter i måden at gå til musikken på. 


“En vigtig indsigt, jeg har taget med fra BauSongs, er, hvordan forskellige tilgange åbner op for nye perspektiver. Når jeg arbejder alene, kan jeg føle mig fanget i en boble, men med en anden ved siden af, kan de stille spørgsmål som: 'Hvorfor ikke gøre det anderledes?' At finde balancen mellem målorientering og leg sker gennem udveksling af kreativ energi. Det er berigende at møde nye mennesker og deres ideer, som minder mig om den individuelle skønhed, der findes.”


Deltagerne har fremhævet, hvordan der opstår et særligt fællesskab under BauSongs, hvor musikken fungerer som limen, der binder dem sammen. Fællesskabet om musikken giver dem ikke kun mulighed for at dele deres kreativitet, men også for at skabe dybe forbindelser, som kan føre til nye kreative højder. Donata forklarer: 


“Man bliver en del af en ulveflok. Man bliver en familie. Man bliver ét. Når man skaber dette rum sammen, bliver man til ét stort nervesystem – en organisme, der trækker vejret, lytter, arbejder og spiller sammen. Det føles som om, man alle er ét stort øre, fordi man lytter til hinandens musik så intenst hver dag. Ved dagens afslutning samles man for at lytte til alt sammen. Det er en smuk oplevelse, og jeg mener, at det er essentielt for os som mennesker at samles og lytte til musik.”

Uventede udfald og netværk

Når BauSongs-underviserne trækker på højskolepraksisens åbne og legende tilgang, skaber det et rum, hvor øvelser og eksperimenter bliver drivkraften bag deltagernes kreative udvikling. Gennem praktiske opgaver og benspænd guider underviserne deltagerne til at bryde med deres vante rammer. 


Maria beskriver en øvelse, som hun stadig bruger i sit arbejde den dag i dag. I øvelsen blev hun sendt ud i byen for at optage reallyde og tage billeder, som derefter skulle bruges som inspiration til musik. 


“Det, jeg lærte dengang, bruger jeg stadig i dag. Jeg har tidligere været involveret i et kunstprojekt, hvor jeg skulle sample elementer fra en skulptørs arbejdsprocesser og derefter basere min lydkunst på det. Det var netop de samme benspænd, jeg mødte under øvelsen i BauSongs. Jeg lærte meget om tekst-flow og digtbaserede tilgange, hvilket er gavnligt for mig, da jeg sjældent arbejder med typiske sangstrukturer.”


Donata fortæller om en øvelse, hvor hun skulle vælge et ord, som andre deltagere skulle inkorporere i en sang. Hun valgte ordet "serene," som betyder fredfyldt og roligt, men deltagerne misforstod det som "sorry," hvilket inspirerede dem til at skabe en sang kaldet "I'm Sorry." Donata fortæller:


"Det var virkelig smukt at se, hvordan en simpel misforståelse kunne inspirere en hel sang. Det mindede mig om, at den kreative proces ofte tager uventede drejninger. Man kan starte med en klar idé, men ender et helt andet sted – og det er fint, det er faktisk fantastisk. Noget tilfældigt kan blive til noget meget meningsfuldt, som det skete med den her sang. Det viser, hvor vigtigt det er at give plads til, at tingene udvikler sig spontant og ikke altid forsøge at kontrollere resultatet."


Gruppearbejdet på BauSongs-campen har ikke kun ført til kreativ udvikling, men også til langvarige samarbejder. Som Maria beskriver, mødte hun under campen en artist, hun nu er manager for. Halvvejs inde i campen tilbød hun sin hjælp efter en lyttesession, hvor deltagerne delte deres arbejde og sparrede med hinanden. 


"Der er så mange forskellige mennesker på campen, ikke kun sangskrivere og musikere, men også folk fra forskellige grene af musikbranchen, hvilket skaber grobund for nye samarbejder," fortæller hun. 


Donata oplevede også, hvordan netværket på campen førte til et længerevarende sangprojekt med en anden BauSongs-deltager, som de fortsat begge er involveret i.


Berlin - den ideelle scene for BauSongs

Berlin er mere end blot en storby – den er en dynamisk smeltedigel af historie, kultur og kreativitet. For BauSongs-sangskrivercampen er byen den perfekte ramme for kunstnerisk udfoldelse, da den tilbyder unikke betingelser for eksperimenterende musik og skaber frihed.

 

"At tage til et nyt sted som Berlin åbner ens horisont og sætter kreativiteten fri. Byen rummer både skønhed og grimhed, hvilket gør det til et inspirationsparadis. Der er liv og kreativitet overalt, og der er øjeblikke, der kan gøre dig dybt ked af det. Men netop det inspirerer os; det rører noget i os, som vi kan skabe kunst ud fra. Det er virkelig next level.", fortæller Greta.


Maria fremhæver også Berlins potentiale for musik:


"Berlin har en kant, der giver frie rammer for musikken. Det er en by, hvor eksperimenterende musik trives, og det er netop det, der gør den så vigtig for BauSongs-campen."











Er du nysgerrig på at lære mere om BauSongs? Så læs med her.

Tilmeldingsfristen for årets sangskrivercamp nærmer sig, så vær opmærksom på følgende datoer:


  • Ansøgningsfrist: 6. oktober 2024

  • Svar på ansøgning: senest uge 43

  • BauSongs finder sted i Berlin fra: 18. til 22. november 2024.


--


BauSongs arrangeres af Greta Schenk, Kaspar Kaae, Michael Møller i samarbejde med Musicboard Berlin og ROSA. BauSongs er støttet af DPA/KODA Kultur og Statens Kunstfond. BauSongs opstod i 2022 som en del af NEUSTART initiativet.

4.png
bottom of page