top of page

SOLO - Et trygt og trivselsfremmende koncertformat

18. jan. 2024

ROSA lancerede sidste sensommer koncertformatet SOLO henvendt til udfordrede unge. Med foreløbig mere end 100 koncerter i bagagen har SOLO nu gjort sig en række værdifulde erfaringer sammen med de engagerede musikere, det unge publikum og en række fagpersoner, som er med til at facilitere koncerterne. 

En af dem er Anne H. Scherrebeck, der er social vicevært hos ungdomskulturhuset UKH i Aarhus og har haft besøg af musikeren Stine Klingsten: “Det var en enormt stærk oplevelse. Jeg ved ikke helt om jeg kan sætte ord på, hvad jeg og de fremmødte beboere havde forventet. Men det var noget helt andet. Det var et meget meget nænsomt, trygt, nærværende og smukt rum, som Stine skabte med sin smukke musik, ærlighed og store smil. Jeg har fornemmelsen af, at flere af de fremmødte gik derfra med fornyet mod til at udtrykke sig poetisk, og bearbejde fortid gennem skrift og musik”. 

 

En vej videre og et håb

At musik kan være trivselsfremmende og være med til at gøre en positiv forskel er Helle Grauballe, der arbejder som botræner hos Bo/Skole/Job i Silkeborg enig i. Det oplevde hun, da hun og de unge beboere sidste år havde besøg af musiker Tim Alvin til en SOLO koncert. 


“Vi var en lille gruppe på fire forventningsfulde elever og tre personaler, der havde den store oplevelse at høre Tim Alvin her på vores bo-kollegie i Silkeborg. To timers fantastisk og intim koncert med en hudløs ærlig Tim, der fortalte om sin opvækst og sit liv. En fortælling der fik de unge mennesker til at reflektere over eget liv, og tænke på, at selv om deres liv ofte ser sort og uoverskueligt ud, er der en vej videre- og ikke mindst et håb. For eget vedkommende kan jeg sige, at jeg blev efterladt med en ”blown away” følelse samt en eufori af glæde over hvad musik kan bringe frem i os. Tusind tak for oplevelsen”. 


Musikalske fællesskaber kan fremme mental sundhed

En af SOLOs samarbejdspartnere og støttegivere er Dansk Musiker Forbund. Her skrev de tre forpersoner i DMF, Thomas Sandberg, Henrik Jansberg og Stina Tølbøl Bekker, for nylig en fælles kommentar i mediet Kulturmonitor med overskriften: “I trivselskrisen er musikalske fællesskaber et vigtigt redskab”. 


Her konkluderer de tre forpersoner at “musikalske fællesskaber kan fremme både mental sundhed og understøtte trivslen hos vores fremtidige generationer via blandt andet fællesskabsdannelse". Oplægget konkludrer yderligere at “musikken og de musikalske fællesskaber er altså ikke blot en behagelig hobby, men en nøgle til at løse trivselskrisen hos børn og unge. Det er derfor på tide, at vi anerkender musikkens transformerende kraft og investerer mere i disse fællesskaber for at støtte vores børn og unge i at opbygge en stærk mental sundhed og trivsel”. 


Her i 2024 skal der igen afholdes 100 landsdækkende SOLO koncerter med et nyt hold af musikere. Efter et Open Call, der blev søgt af 198 dedikerede artister, har et eksternt fagudvalg udvalgt følgende otte artister til at spille SOLO koncerter i 2024: Charlotte Amalie, ELBA, Junior Brown, Mirja, Moonbee, Oscar Muckherjee, NØX og Tim Alvin. Læs præsentation af alle 8 artister her


SOLO varer til og med 2025 og målet er at ramme 300 koncerter i alt. SOLO er blevet til i samarbejde med en række spillesteder, LMS og DMF. Hovedbidragsyderne er Region Midt, Spar Nord Fonden og TrygFonden. Et forskerhold fra antropologisk studie ved Aarhus Universitet har fulgt SOLO i projektets første seks måneder og i foråret 2024 udgiver de en rapport med udgangspunkt i SOLO og spændingsfeltet mellem sårbare unge og musikalske fællesskaber, mental sundhed og trivsel.

4.png
bottom of page